Vi elsker iskaffe og vi elsker sommer, men hvem gjør ikke det? Fellesferien er kanskje over, men det er ikke sommeren enda.
Det finnes hundrevis av oppskrifter for iskaffe, og det finnes like mange forskjellige tolkninger av hva iskaffe er som det finnes mennesker.
Kaffe, og måtene vi drikker dem på er tross alt personlige. Men, helt grunnleggende, er iskaffe bare kaffe servert kaldt. Og noen ganger er det grunnleggende også det beste.
Derfor tenkte vi å dele et par enkle og grunnleggende iskaffe oppskrifter å slukke tørsten med i sommersolen.
Gå til oppskrifter
Psst! Usikker på noen av ordene og uttrykkene? Sjekk ut kaffeordboka vår her!
Japansk iskaffe
Japansk iskaffe er en klassisk svart iskaffe. Ikke bare er det en veldig instagram-vennlige å lage, men det er en effektiv metode å lage enkeltporsjoner med iskaffe som kan serveres umiddelbart.
På mange måter er metoden sammenlignbart med en americano. Man lager et sterkt konsentrat med kaffe som brygges direkte over is. Dette gjør at vi kan trekke ut alle de ønskelige karakterene fra kaffen på grunn av det varme vannet, men fordi kaffen trekkes direkte over is blir brygget raskt kjølt ned og vannet ut.
Fordi vi må «vanne ut» kaffen må vi også ta høyde for det når vi lager oppskriften. Så først må vi lage en kaffe som er kraftigere enn vanlig, vi må beregne nok isbiter til å erstatte vannmengden som ikke brukes til å brygge, og den må være kraftig nok til å serveres over isbiter.
Men nok om det. Oppskrift! Følgende oppskrift lager en halvliter iskaffe.
Ingredienser
35g finmalt kaffe (finere enn filtermalt, grovere enn mokkakanne)
300g varmt vann
200g isbiter
Isbiter til servering
Utstyr
V60, Kalita, Origami, eller en lignende trakter (vi bruker V60) med filter
Serveringskanne
Vekt
Tidtaker
Fremgangsmetode
Kok opp vann.
Mens vannet koker opp, mål opp 35g kaffe, gjerne en frisk og fruktig kaffe som kler å drikkes kald.
Mal kaffen fint, men grovere enn mokkakanne.
Ha 200g isbiter i serveringskannen.
Sett filteret i bryggehodet.
Hold bryggehodet med filteret over en vask og væt filteret. Pass på å la alt vannet renne gjennom før du setter det på serveringskannen.
Sett serveringskannen med bryggehodet på vekten og fyll på den nymalte kaffen i filteret.
Nullstill vekten og start tidtakeren.
Hell 80g varmt vann over kaffen og la den bloome i 30-40 sekunder. Sørg for at all kaffen har blitt våt.
Sakte, fyll på de resterende 220g med vann i rolige sirkler. Du kan gjerne avslutte med å helle helt stille i senteret av brygget.
La kaffen renne helt gjennom. Den totale bryggetiden burde være ca. 03:30 minutt.
Vent et lite minutt eller to og la isbitene smelte inn i brygget.
Server i glass med isbiter og nyt!
Dette er en perfekt, leskende drikk å nyte i sommervarmen og den kan fint pimpes med en dash melk eller en skive sitron om du ønsker å nyte den med en liten tvist.
Shakerato
Det kan være vanskelig å gjøre espresso lett, frisk eller leskende, spesielt når den er kald. Når espresso blir kald så fremheves ofte bitterstoffene og nyansene fra kaffen forsvinner. Heldigvis er shakerato svaret.
En dash sukker, isbiter og litt kraftig risting avrunder espressoen og løfter den frem igjen. Med shakerato får man punchen av en espresso, men også den forfriskende kvaliteten til en iskaffe.
Så her kommer vår oppskrift:
Ingredienser
Espresso, dobbel
4-5 isbiter
Sukker, 1 teskje
Utstyr
Espressomaskin
Cocktailshaker
Sil
Fremgangsmetode
Lag en dobbel espresso. Italiensk stil eller en lengre, moderne espresso passer best til shakeratoen.
I en cocktailshaker ha i 4-5 isbiter. Vi bruker 5 da isbitene våre er litt små.
Ha en 1 teskje med sukker over i isbitene i shakeren.
Hell over den doble espressoen.
Sett på lokk og rist kraftig.
Rist kraftig i 10-15 sekunder slik at isbitene smelter og knuser litt.
Sil kaffen over i kjølig glass.
Server og nyt!
Shakeratoen er en perfekt pick-me-up i varmen og passer til enhver anledning.
Comments